Le Trio

Srijeda, 14.10.2020., dvorana Miroslava Miletića u 19:30 sati

 

Marija Lešaja (Zagreb, 1983.) Pohađala je glazbenu školu Blagoje Bersa (osnovna škola- flauta, Prof. Vesna Hajdin, srednja škola –solo pjevanje prof. Viktorija Badrov). Nakon studija filozofije i sociologije upisuje Muzičku akademiju u Zagrebu gdje i diplomira u klasi izv. prof. Cynthije Hansell-Bakić. 2008.g.upisuje dvogodišnje usavršavanje na Universitaet fuer Musik und darstellende Kunst u Beču u opernoj klasi prof. Theimera i prof.Orlowskog.

Nastupila je u ulogama Gretel, Melpomene (Schlosstheater Schoenbrunn Beč), Euridice (Probebuehne- Mdw Beč), Ide, Papagene, Barene, Čobančeta i Berte u HNK-u Zagreb. Dobitnica je nagrada sa regionalnih i državnih natjecanja, te je bila jedna od finalistica na internacionalnom operetnom natjecanju Nico Dostal 2009.g u Korneuburgu.

Nastupala je kao solistica uz Vjekoslava Šuteja, Uroša Lajovica, Tomislava Fačinija, Igora Vlajnića, Srboljuba Dinića, Josipa Šege, Michaela Helmratha, Mathea Paisa i Ingomara Reinera. Nastupala je na Festivalu komorne glazbe u Vukovaru, Večerima Sv. Donata u Zadru, Orguljaškom festivalu „Petar Nakić“ u Rabu, Ljetnom festivalu u Rovinju, u Salonu Očić u izravnom prijenosu Hrvatskog radija, orguljaškom festivalu Heferer. U Peterskirche u Beču. Pohađala je seminare Dunje Vejzović, KS Olivere Miljaković, Rotraud Hansmann, Georga Nigla, Gerharda Zellera, Nede i Željke Martić.

  1. g. nastupila je u praizvedbi glazbeno scenske suite Planet 8 alias Operacija Neptun Mirele Ivičević u teatru &TD za sopran i ansambl, koja je dobitnica nagrade Josip Štolcer Slavenski.
  2. g. Nastupila je na 29. Muzičkom biennalu u praizvedbi „Žabica kraljica“, S. Glojnarić i u režiji R. Medvešeka.Od 2017. g. član je Hrvatske zajednice samostalnih umjetnika.

 Eda Rimanić započinje glazbeno obrazovanje u Glazbenoj školi Ivan Matetić Ronjgov u Rijeci (prof. Ivana Zobundžija), a potom nastavlja školovanje na Muzičkoj akademiji u Zagrebu (prof. Marina Novak), gdje stječe diplomu 2005. Za vrijeme studija stipendistica je Grada Rijeke te ostvaruje zapažene nastupe i osvaja nagrade kao solistica i članica Akademskog duhačkog kvinteta. Dobitnica je Rektorove nagrade, nagrade Ivo Vuljević i treće nagrade na Europskom natjecanju mladih umjetnika. Za vrijeme zadnje godine studija paralelno studira i na priznatoj Musikkhoyskole u Oslu u klasi prof. Torkila Byea. Nakon diplome započinje s pedagoškim radom u Čakovcu i Vrbovcu, a ujedno upisuje Filozofski fakultet u Zagrebu na kojemu 2010. stječe diplomu prvostupnika sociologije.

Od kraja 2010. zaposlena je kao profesorica flaute u Glazbenoj školi Ivana Zajca u Zagrebu. Osim pedagoškog rada intenzivno se bavi komornim muziciranjem te je od 2012.g. stalna članica jedinog Pierrot sastava u Hrvatskoj pod nazivom Glazbene staze, zatim članica tria Le Trio u sastavu Marija Lešaja, sopran i Iva Ljubičić, klavir, a od nedavno surađuje u duu s klaviristicom Anom Lucić. Tijekom dugogodišnjeg bavljenja klasičnom glazbom javlja se potreba za istraživanjem drugih vrsta glazbe te se upušta u eksperimentalnu glazbu u okviru festivala Ganz novi i Izlog suvremenog zvuka te sudjeluje u  nekoliko rezidencija pod vodstvom renomiranih eksperimentalnih umjetnika u  organizaciji Kulture promjene i Studentskog centra u Zagrebu. Od autorskih projekata ističe Kružionu za flautu i ostalo u kojem 2015.g. ostvaruje  suradnju s multimedijalnim umjetnikom Bojanom Gagićem.

 Pijanistica Iva Ljubičić Lukić završila je diplomski i poslijediplomski studij usavršavanja na Muzičkoj akademiji u Zagrebu u klasi prof. Pavice Gvozdić, te poslijediplomski studij na Ekonomskom fakultetu s temom rada „Specifičnosti projektnog menadžmenta u kulturi“. Tijekom školovanja osvojila je brojne nagrade na državnim i međunarodnim natjecanjima pijanista. Bila je stipendistica Grada Zagreba u periodu od 2000. do 2006. Usavršavala se na seminarima uglednih pijanista (E. Indjić, R. Muraro, B. Romanov, N. Flores). Ostvarila je nastupe diljem Hrvatske i u inozemstvu. U nekoliko se navrata predstavila u ciklusima Virtuoso i Mladi za mlade, kao i u nekoliko televizijskih emisija. Održala je solistički koncert u sklopu Tribine Darko Lukić 2011. godine. Osim što nastupa solistički, bavi se i komornim muziciranjem te pisanjem prilagodbi za različite komorne sastave. Voditeljica je ciklusa Glazbene staze i članica istoimenog ansambla. Djeluje u duu s pijanisticom Kosjenkom Turkulin s kojom 2016. osniva  Zagrebački festival klavirskih dua. Profesorica je klavira u GŠ Pavla Markovca u Zagrebu.