Petra Šket

profesor, klavirski odjel, klavir

Petra Šket (19. veljače 1997., Sisak), pohađala je Glazbenu školu Frana Lhotke u Sisku pod mentorstvom profesorice Davorke Rupčić Kuhtić i Gimnaziju Tin Ujević u Kutini koju je završila s odličnim uspjehom. Diplomirala je klavir na Muzičkoj akademiji u Zagrebu s odličnim uspjehom u klasi profesorice Ide Gamulin, dok je paralelno pohađala satove klavira u klasi profesora Aleksandra Serdara na Akademiji za glasbo u Ljubljani putem bilateralnog sporazuma između
akademija. Tokom školske godine 2020./2021. radila je u Glazbenoj školi Fran Lhotka, na područnom odjelu u Petrinji. Trenutno je studentica specijalističkog studija u klasi profesora Danijela Detonija i predaje u Glazbenoj školi Fran Lhotka u Sisku.

Sudjelovala je na brojnim natjecanjima, od kojih ćemo spomenuti samo najvažnije prve nagrade: 2007. Regionalno natjecanje u Varaždinu i Međunarodno Paolo Spincich u Trstu, 2009. Isola del Sole-Grado-Italija, 2011. Regionalno natjecanje u Varaždinu i Bruno Bettinelli-Treviglio-Italija, 2015. Paolo Spincich u Trstu uz posebnu nagradu za najbolje izvedenu suvremenu skladbu „Tri argentinska plesa“ Alberta Ginastere, Regionalno natjecanje u Zagrebu, prva nagrada na Državnom natjecanju u Dubrovniku i 2016. prva nagrada na Concorso Musicale Citta Di Palmanova u Italiji. Osvojila je i prvu nagradu na međunarodnom natjecanju Sirmium Music Fest u Sremskoj Mitrovici, te drugu nagradu na međunarodnom natjecanju mladih pijanista EPTA u Osijeku, uz posebnu nagradu Hrvatskog društva skladatelja za najbolje izvedenu zadanu skladbu „Cvjetni vrlog“ Dore Pejačević.
U sklopu ljetne škole Laus u Dubrovniku nastupila je u Kneževom dvoru na završnom koncertu polaznika seminara profesora Dmitrija Bashkirova, te u ljetnikovcu Bunić Kaboga pod mentorstvom profesorice Ide Gamulin. Također, sudjelovala je na seminarima drugih poznatih pijanista i pedagoga, kao što su Grigory Gruzman, Natalia Trull, Eugen Indjic, Alessandro Paparo, Aleksandar Serdar, Naum Grubert. Održala je nekoliko samostalnih recitala u dvorani Glazbene škole Fran Lhotka i sudjelovala je u koncertnom ciklusu studenata Virtuoso, a dobitnica je Dekanove nagrade za postignuća u akademskoj godini 2017./2018. Sudjelovala je u ciklusu „Advent classic“ izvedbom Klavirskog koncerta u f-molu Frederica Chopina u koncertnoj dvorani Blagoja Berse na Muzičkoj akademiji u Zagrebu. Dobitnica je zlatne medalje na natjecanju Bistrički zvukolik 2019., te srebrne medalje i posebne nagrade EPTA-e 2021. Iste je godine održala recital u ciklusu Mladi u Matici Hrvatskoj.
Sudjelovala je na desetom ciklusu koncerata mladih glazbenika Vinko Lesić u Splitu, u sastavu flauta i klavir, pod nazivom Duo Richter.