Milan Schmidt

Profesor, Puhačk odjel, Petrinja

Biografija
Rođen 31.ožujka 1958 godine u Petrinji. Osnovnu (1.i 2.PR.) i Srednju školu završio u Glazbenoj školi Fran Lhotka u Sisku 1979. godine s glavnim predmetom klarinet u klasi profesora Miroslava Žuka. 1983.godine diplomirao klarinet na Muzičkoj akademiji u Zagrebu u klasi profesora Josipa Nochte. Kao student svira u Simfonijskom orkestru Muzičke akademije i kao solist na koncertima u Zagrebu, Sisku, Zadru, Dubrovniku i Glini. Od 1971.godine je aktivni član Gradske limene glazbe Petrinja i obnovitelj i dirigent istog orkestra za vrijeme Domovinskog rata i poslije (od 1992.- 2000. g.)
Organizacija i vođenje
Kao kapelnik sudjeluje u organiziranju i vođenju Željezničarske glazbe u Sisku ( 1992.- 1994.g.) i Vatrogasnog puhačkog orkestra u Glini ( 1998.- 2007.g.) Osnivač je i stručni voditelj Petrinjskog puhačkog kvarteta od 2002. godine.Za taj ansambl, kao i za puhačke orkestre aranžira i adaptira skladbe. Sa raznim orkestrima i ansamblima nastupa širom Hrvatske i Europe (Slovenija, Italija, Njemačka, Francuska, Austrija, Mađarska), a nastupa i u raznim emisijama na Hrvatskoj radio televiziji.
Profesor
Pohađa stručne seminare za pedagoško usavršavanje, kao i tečajeve i seminare za dirigente puhačkih orkestara. Od 1980. do 1991. godine radi kao nastavnik-profesor u Glazbenoj školi u Petrinji, pa zbog nedostatka stručnog kadra osim klarineta predaje i saksofon, flautu, gitaru i solfeggio. U Glazbenoj školi Fran Lhotka Sisak (od 1992.g.) i Područnoj školi u Petrinji (od 1997.g.) radi na mjestu profesora klarineta, saksofona i flaute.
Nagrade
Dobitnik je niz Priznanja i Zahvala za stručni, organizacijski i voditeljski rad.