Franjo Pećarić

mag. mus. (Vinkovci, 1995.), profesor mentor, Žičani odjel, Tambure

Glazbeno obrazovanje
Završio je Glazbenu školu Alberta Štrige u Križevcima 2014. godine odjel tambure u klasi profesora mentora Vice Zirduma i teorijski odjel u klasi profesorice savjetnice Blaženke Barlović. Iste godine upisao je Muzičku akademiju u Zagrebu, smjer glazbena pedagogija. Glazbenu pedagogiju diplomirao je 2019. godine pod mentorstvom v. pred. Veljka Valentina Škorvage. Tijekom fakulteta uspješno je i završio module voditelja ansambla, ton majstora te modul tambure.
Nagrade
Tijekom glazbenog obrazovanja kao solist osvojio je niz prvih i drugih nagrada na regionalnom, državnom i međunarodnom natjecanju. Kao član osnovnoškolskog komornog sastava 2007. godine osvojio je drugu nagradu na državnom natjecanju, a u srednjoškolskom komornom sastavu tri prve nagrade. Godine 2013. u duu s gitaristom Lukom Lovrekovićem osvojio je drugu nagradu na državnom natjecanju. Kroz glazbeno školovanje bio je član orkestra Glazbene škole Josipa Runjanina u Vinkovcima te kasnije orkestra Glazbene škole Alberta Štrige u Križevcima s kojima je također osvajao mnoge prve i druge nagrade na državnim i međunarodnim natjecanjima. Tijekom fakulteta bio je dio tamburaškog ansambla Muzičke akademije pod mentorstvom doc. art. Siniše Leopolda te član Tamburaškog društva Gaj iz Zagreba s kojima je osvajao zapažene nagrade na državnom i međunarodnom natjecanju. Surađivao je s Tamburaškim orkestrom Hrvatske radiotelevizije kao dio orkestra, ali i kao solist.
Karijera
Od 2014. godine počinje voditi Kulturno umjetnička društva u okolici Zagreba, a od 2016. godine zapošljava se i u glazbenim školama. Radio je u Glazbenoj školi u Novskoj i Glazbenoj školi Ferde Livadića u Samoboru, a od rujna 2018. godine je zaposlen kao profesor tambure u Glazbenoj školi Frana Lhotke u Sisku. Redoviti je sudionik stručnih skupova za nastavnike tambure u organizaciji Agencije za odgoj i obrazovanje te Hrvatskog društva tamburaških pedagoga.
Aktivnosti
Sa svojim učenicima također osvaja zapažene rezultate na državnim i međunarodnim natjecanjima. Danas se aktivno bavi i aranžiranjem za razne tamburaške i druge sastave, od čega se ističu i nekoliko napisanih aranžmana za Tamburaški orkestar Hrvatske radiotelevizije.

Godine 2019. kao jedan od prvih studenata upisuje novootvoreni integrirani petogodišnji instrumentalni studij, smjer tambure na Muzičkoj akademiji Sveučilišta u Zagrebu.