Ana Jazbec

mag. musicol. (Našice, 1994.), Žičani odjel, Tambure, Sisak

Glazbeno obrazovanje
Završila je Glazbenu školu Alberta Štrige u Križevcima 2013. godine odjel tambure u klasi profesorice savjetnice Gordane Božić i teorijski odjel u klasi profesorice mentorice Zlate Životić. Iste godine upisala je Muzičku akademiju u Zagrebu, smjer muzikologija. Muzikologiju je diplomirala 2018. godine pod mentorstvom dr. sc. Vjere Katalinić s područja glazbene arhivistike i tamburaštva na hrvatskom području, s čime se u znanstvenim okvirima nastavila baviti i nakon studija. Tijekom fakulteta uspješno je završila pedagoški modul te modul voditelja ansambla i kulturni menandžment.
Natjecanja i nagrade
Od 2013. godine članica je Tamburaškog društva „Gaj“ u Zagrebu s kojim sudjeluje na raznim seminarima i natjecanjima na kojima osvaja brojne nagrade u Hrvatskoj i inozemstvu, a od 2016. do 2018. godine bila je članica i tamburaškog ansambla na Muzičkoj akademiji u Zagrebu pod vodstvom prof. Siniše Leopolda s kojim također osvaja izvrsne uspjehe. Mogu se izdvojiti iznimni uspjesi ostvareni u 2018. godini kao što su prva nagrada na državnom natjecanju Hrvatskog društva glazbenih i plesnih pedagoga s najviše osvojenih bodova u kategoriji komornih sastava te prva nagrada i nagrada grand prix na 5. Međunarodnom natjecanju tamburaša solista i komornih sastava za učenike i studente iz Hrvatske i inozemstva. Tijekom srednjoškolskog obrazovanja, a i osnovnoškolskog obrazovanja osvojila je brojne nagrade na državnim natjecanjima HDGPP-a. Neke od značajnijih su druga nagrada u disciplini bisernica 2011. godine, dvije prve nagrade u disciplini komorni sastavi 5-12 članova 2011. godine i 2012. godine te dvije prve nagrade u disciplini orkestri 2011. i 2013. godine. Kroz glazbeno školovanje bila je članica Tamburaškog društva Osnovne glazbene škole Kontesa Dora u Našicama te kasnije Tamburaškog orkestra Glazbene škole Alberta Štrige u Križevcima s kojima je također osvojila brojne nagrade na državnim i međunarodnim natjecanjima, a surađivala je i s Tamburaškim orkestrom Hrvatske radiotelevizije.
Karijera
Od 2016. godine zapošljava se u glazbenim školama, prvotno kao nastavnica teorijskih glazbenih predmeta u Školi za umjetnost, dizajn, grafiku i odjeću Zabok gdje je bila i voditeljica glazbenog odjela škole od 2017. do 2019. godine. Potom je godine 2018. radila kao nastavnica povijesti glazbe i u zagrebačkoj školi Muzički atelje, a od 2019. do 2020. godine radila je u Glazbenoj školi Zlatka Grgoševića Sesvete kao nastavnica teorijskih glazbenih predmeta i nastavnica tambure. Od 2019. godine zaposlena je u Glazbenoj školi Frana Lhotke u Sisku kao nastavnica tambure te je od iste godine i voditeljica Tamburaškog orkestra Međubiskupijskog sjemeništa u Zagrebu, a od 2020. godine u stalnom je radnom odnosu kao glazbena urednica na Hrvatskoj radioteleviziji. Uz to je i dalje aktivna na pedagoškom i znanstveno-muzikološkom području te je redovita sudionica stručnih skupova u organizaciji Agencije za odgoj i obrazovanje, Hrvatskog muzikološkog društva te Hrvatskog društva tamburaških pedagoga.