Tihana Herceg Ivšić

Profesor mentor, Solo pjevanje, Mezzosopran

Operna i koncertna djelatnost
Operna i koncertna djelatnost Tihane Herceg Ivšić, mezzosopran, obuhvaća nastupe u Sjedinjenim Američkim Državama, srednjoj Europi i rodnoj Hrvatskoj. Glazbeno školovanje započinje u Glazbenoj školi Fran Lhotka u Sisku u razredu prof. Marice Pernar, nastavlja na Muzičkoj Akademiji u Zagrebu, diplomirajući solo pjevanje u klasi prof. Marije Borčić.

Za vrijeme studija debitirala je u operi Hrvatskog narodnog kazališta u ulozi Cherubina u Mozartovom Figarovom Piru, što je bio početak daljnje uspješne operne i koncertne karijere.

Operni repertoar
Njen operni repertoar uključuje nastupe u opernim produkcijama Hrvatkog narodnaog kazališta u Zagrebu, Los Angeles Opere, Opere Santa Barbara, Austin Lyric Opere, Opere San Jose, Cedar Rapids Opernog Teatra, Willamette Koncert Opere, Opere Illinois i Pacific Repertory Opere nastupajuci sa glazbenicima: Placidom Domingom, Frdericom von Stade, Jane Eagland, Renate Behle, Thomasom Allenom, maestrom Valeryem Gergievom, Sir Edwardom Downsom, Rochardom Bonningom te mnogim drugima u ulogama kao sto su Charlotte u Masseneovom Werther, naslovna uloga u Bizetovoj Carmen, Cherubino i Dorabella u Mozartovom Le Nozze di Fogaro i Cosi fan Tutte, Didona u Purcellovoj operi Dido and Aeneas, Princ Orlofky u Straussovom Die Fledermaus, Ivice u Humperdinckovoj operi Ivica i Marica, , Suzuki u Puccinievoj Madama Butterfly, Romeo u Bellinievom I Capuleti e i Montecchi, Rosina u Rossinievom Il Barbiere di Siviglia, Fortuna i Merlanto u Monteverdievoj operi Il Ritorno d’Ulisse in Patria, Loma Williams u Floydovoj operi Cold Sassy Tree, Siegrune i Mary u Wagnerovim operama Die Walkure i Der Fliegende Hollander, Harpstinah u Blakesleeevom Red Cloud, Siebell u Gounodovoj operi Faust, Maddalena i Fenena u Verijevim operama Rigoletto i Nabucco te druge.

Na koncertnom podiju nastupila je sa simfonijskim orkestrom Hrvatskog Glazbenog Zavoda u Hrvatskoj i u Njemačkoj, Los Angeleskom filharmonijom, Santa Barbara Master chorale, Cuestamaster Chorale, Angeles Chorale i New England Simfonijskim Ansamblom u poznatoj koncertnoj dvorani Carnegie Hall u New Yorku, pjevajući djela kao sto su: Handelov oratorij Messia, Mozartove Veliku misu u c-molu, Krunidbenu misu i Requiem, Bachov Magnificat i Paukenmesse J. Haydna te Requiem madžarskog kompozitora F. Hidasa.

Nagrade
Dobitnica je brojnih priznanja i nagrada a posebno se mogu istaknuti pjevačko natjecanje Metropolitan Opere, natjecanje New York/ New Jersey Alliance of Performing Artists, Santa Barbara performing Foundation, natjecanje mladih pjevača Hrvatske kao i dvije Rektorove nagrade Sveučilišta u Zagrebu.

Danas djeluje u Hrvatskoj kao koncertna i operna umjetnica te utemeljiteljica Udruge Siscia Vox Mundi sa seminarskim radom za vokalne umjetnike.

Kontakt
Josipa Severa 8, 44000 Sisak, Hrvatska

Mob: +385 99 599 5555

E-mail: divatihana@hotmail.com